Szerző: gvm206 | 2011. június 6. hétfő

249. nap (június 6.) – My New World

Isten hozott mindenkit! Ha már a könyvtáram elköltözött, talán úgy stílusos, ha én is helyet váltok. Teszem mindezt azért, mert a valamelyik korábbi bejegyzésben említett képzésen kitanított kollégák megszeretették velem a WordPresst. Nem mintha nem ismertem volna eddig (hiszen már több alkalommal besegítettem a Hangtárnokba), de a lehetőségei közül keveset használhattam. Most azonban, hogy a kollégákkal együtt nézegettünk néhányat a megoldások közül, egyre szimpatikusabb ez a divat-blogrendszer. Végtére is, nem maradhatok örökre egy helyen (bár Pesten csak huszonév után költöztem; ha jól számolok, 2003 óta vannak kisebb-nagyobb blogjaim a Freeblogon). Egyelőre ismerkedem a felülettel, most végre nagy nehezen megtaláltam a sorkizártra állítás gombját.

Ez a hét, mivel új hónapot nyitottunk, munkatársi értekezlettel kezdődött. Szó esett a HunTékás ügyködéseinkről, arról, hogy az adatátvétel kisebb problémákba ütközött – melyek szerencsésen elhárultak -, és arról, hogy már a végső fázisban vagyunk. Ősszel még lesz egy képzési nap, amikor a folyóirat- és a beszerzés modult fogjuk megismerni, de ezekkel, a kavarodás elkerülése érdekében csak januártól fogunk dolgozni.

A MOKKÁ-ba nyolcezer rekordot kell felnyomni a pályázatunk kiírásának értelmében, szerencsére ez nem lesz túl nagy feladat, az új rendszernek köszönhetően (mondhatnánk, bár minden ilyen egyszerű lenne). Ettől az intézkedéstől a könyvtárközi kölcsönzések számának fellendülését várjuk, tekintve, hogy – döntően a műszaki területen – elég sok ritkasággal rendelkezünk, némelyikből miénk az egyetlen magyarországi példány (előkerült Kenyéri Katalin neve, most utánanézve látom is, hogy miért, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezető főtanácsosa az ODR-es (Országos Dokumentumellátási Rendszer) dolgokban van nagyon benne, az pedig a könyvtárközi kölcsönzés fellegvára [tényleg, fel kéne frissítenem az ODR-es tudásomat… jó is lesz erre ez a videó, és több társa a Videotoriumon]).

Most már azt is tudom, hogy a MATARKÁ-ban 13 folyóirat feltöltését vállalta a könyvtár:

 • Acta technica Jaurinensis : transactions on engineering
 • Biztosítási szemle
 • Biztosítási üzletkötő
 • Fejlesztés és finanszírozás (Development and Finance)
 • Infokommunikáció és jog
 • Információs társadalom
 • Intérieur
 • Jog, állam, politika
 • A jövő járműve
 • Leviatán
 • Műhely
 • Szép házak
 • Tudományos füzetek

Az EISZ körül még mindig nagy a kavarc, mivel az NKTH átalakult Nemzeti Innovációs Hivatallá, a jogelőd EISZ-be fektetett pénze pedig még ott lebeg valahol az éterben (ugye OKM + NKTH + MTA + némi önrész volt a felállás). Erről nem nagyon tudok többet, majd pótolom e témában is a hiányosságaimat. Ahogy azonban kivettem az értekezleten, még nincs is nagyon mit tudni, vagy ha van is, az is csak időleges. Mindenesetre állítólag lesz a könyvtárban Scopus és IEEE (ájtripli :D). Informatikához kapcsolódik még, hogy nagy adósságunkat törlesztettük az olvasók felé: noha ideiglenes, kísérleti jelleggel, de már van wifink is. Óriási segítség, legalábbis addig, amíg nem jönnek meg a gépeink, ami már nagyon időszerű.

Az Egyetem Felsőoktatási Minőségdíjra pályázik, az első forduló akadályait sikerrel vette. A bírálóktól szakmai küldöttség érkezett (őket említettem valamelyik előző bejegyzésben), és mindent alaposan megszemléltek. Szurkolok! Másik vendégeink, az Interactások ittlétének utólagos hozadéka, hogy ma mindannyian kaptunk egy-egy, zöld átlátszó műanyagból készült malacperselyt. Hogyne! Hogy még lássam is, mihez nem nyúlhatok hozzá! Dísznek talán jó lesz, úgysem vagyok egy túlságosan takarékos ember. Mindenesetre értékelem a gesztust, köszönjük! 🙂

Még mindig tart az MTMT-vel való nyűglődésem, ma külföldi és magyar konferenciacikkeket vittem fel, legtöbb esetben természetesen nem volt fenn (megfelelően) a részdokumentumot befoglaló kiadvány rekordja se, így hát azt is be kellett pötyögetni. Elég nagy következetlenség uralkodik ezen a téren, ahogy észrevettem, vannak, akik sima könyvként viszik fel ezeket a konferenciaköteteket, amit aztán nem is lehet kiválasztani befoglaló kiadványnak. Morgás vége.

Inkább, hogy valami pozitívat is meséljek, elárulom, hogy életem párja hosszú idő után ismét fellép egy rendezvényen, az Angyal című dalt énekli egy iskolai díjátadáson. Ha minden igaz, hatkor kezdődik a banzáj, én meg már egy ideje itthon vagyok (hihetetlen sok plusz órám gyűlt össze), és Opethet hallgatok – most éppen a Ghost Reveries utolsó számát, egy feldolgozást: a Soldier of Fortune-t.

Még azt kell megfejtenem, hogyan tudok csinos képaláírást készíteni. Ez az Opeth-dal eredetije, Deep Purple-éktől

Reklámok

Responses

 1. remek választás (nemcsak a dal) 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: